Od jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiček. Doma nám k dočištění postačí pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček. Poté už se můžeme pustit do samotného krájení.
Číst víceJak dostat červíky z třešní před zavařováním? Stačí je den předtím namočit do octové vody, odkud červi vyplavou. Ovoce bude bez nezvaných hostů.
Číst víceNikdy formičky nemyjeme v saponátech. Pečivo by se z nich nemuselo dobře vyklopit. Vypaříme je proto jen vařící vodou a vysušíme papírovou utěrkou.
Číst víceTřešně dáme na cca 2 až 3 hodiny do osolené nebo octové vody. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Poté třešně stačí omýt.
Číst víceChlebník se čas od času vyplatí vytřít octovou vodou. Plíseň tak nebude mít šanci.
Číst víceKojenecká láhev se jen obtížně čistí a má tendenci snadno zhnědnout. Pomůžeme si, když do láhve nalijeme horkou vodu a přisypeme balíček jedlé sody. Směs protřepeme a necháme 30 minut působit. Pak už jen kojeneckou láhev vymyjeme horkou vodou, bude jako nová.
Číst vícePřed přípravou zavařenin a marmelád je nutné nejen vymýt sklenice a víčka, ale mít důkladně čisté i ostatní pomůcky, ať už se jedná o hrnec, naběračku, lžíce apod. Zabráníme tím zbytečné kontaminaci a rychlé zkáze.
Číst víceSkvrny od rzi na textilu namočíme do čerstvé citronové šťávy a necháme minimálně 30 minut působit, poté běžným způsobem vypereme.
Číst vícePodařilo se vám vylít červené víno na ubrus či jiný textil? Skvrnu ihned zasypeme hrstí soli a necháme působit, poté očistíme teplou vodou.
Číst víceJedlá soda je učiněný zázrak nejen v kuchyni, ale i na nejrůznější čištění. Pokud máme opravdu špinavé a zaschlé nádobí (zejména hrnce), stačí je odmočit ve vodě se lžící jedlé sody. Špína poté půjde snáze pryč.
Číst vícePřichycené těsto dostaneme z formiček a vykrajovátek snadněji, když je dáme hrnce, zalijeme vodou, přisypeme prášek do pečiva, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Poté formičky slijeme, opláchneme a osušíme.
Číst víceTrápí vás zápach v lednici? Zkuste jednoduchý trik. Do misky stačí nasypat trochu rýže, umístit ji na poličku v lednici a máme hotovo. Rýže by měla pachy pohltit.
Číst víceCitron působí podobně jako ocet, proto je na čištění a odstraňování pachů velmi vhodný. Citron jednoduše vymačkáme na houbičku a plochy v lednici otřeme.
Číst víceNepěkných kávových skvrn se zbavíme, když prádlo ihned namočíme do teplé vody a vydrhneme s trochou sody. Skvrna by měla po chvíli pustit.
Číst víceZavařovací sklenice důkladně vypláchneme čistou horkou vodou, abychom odstranili případné zbytky saponátu, ten totiž může způsobit zřídnutí zavařeniny. Víčka na sklenice dáme do hrnce s vodou a povaříme cca 5 minut.
Číst víceČerstvé ovoce a zeleninu jen otřeme suchým hadříkem a běžně uskladníme. Důkladným omytím ztratí ovoce i zelenina přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě. Plody myjeme až těsně před konzumací a přípravou.
Číst víceVyplatí se nenakupovat příliš potravin do zásoby, jednou měsíčně kontrolovat celou spíž a napadené potraviny nekompromisně vyhodit. Poznáme je podle bílých vláken, pavučinek a bílých červíků. Do vymytých prostor umístíme lapače potravinových molů, místnost či skříňku pravidelně větráme.
Číst vícePokud během pečení kápne na dno trouby těsto nebo tuk, posypeme skvrnu solí a pečeme klidně dál. Po vychladnutí pak troubu pořádně vytřeme vlhkým hadříkem.
Číst víceMenší plyšové hračky jednou za čas vložíme do igelitového sáčku a dáme přes noc do mrazáku. Zničíme tak roztoče a bacily.
Číst vícePřed každým grilováním si dáme práci s důkladným vyčištěním roštu i grilu od zbytků, které by se mohly připalovat.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena