Pokud se vám při pečení bábovky stává, že se bábovka propadá, může být na vině málo rozpálená trouba. Také si dávejte velký pozor na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení, právě studený vzduch způsobí, že se bábovka srazí.
Číst víceChřest se připravuje snadno a rychle na nejrůznější způsoby. Pro menší obsah kalorií zvolíme přípravu v páře, blanšírování nebo klasické vaření. Chuť této zeleniny zvýrazníme opečením v troubě, grilováním nebo lehkým orestováním na pánvi.
Číst víceRebarbora je surovinou, které se stále tak trochu bojíme, a přitom zbytečně. Z rebarbory lze vyrobit výbornou pikantní marmeládu, rozvar na sladké lívanečky, svěží limonádu, ale také ji užít při pečení sladkých moučníků. Skvěle si rozumí s tvarohem a drobenkou.
Číst víceZkuste do marinády přidat čerstvou cibulovou šťávu, případně pyré. Maso díky tomuto triku zkřehčí a podpoří karamelizaci, skvěle se hodí na kuřecí a jehněčí maso.
Číst víceZelené listy špenátu mají pestré využití a právě nastává jejich sezóna. Špenát lze použít k přípravě skvělých polévek, slaných koláčů, závinů, zapékaných pokrmů, rizota, kari a v neposlední řadě lístky zařadit do svěžích jarních salátů.
Číst víceTřená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto, sníh bude povolovat a těsto bude vlhnout. Pečeme velmi pomalu při střední teplotě 150–180 °C. V horkovzdušné troubě zhruba při 160 °C cca 40–60 minut. Délka pečení závisí na velikosti formy a sladkosti a tučnosti těsta.
Číst vícePrvní květy pampelišky jsou nejsladší, proto je sbíráme na limonádu a pampeliškový med, který je vlastně hustým sirupem. Limonádu si tak můžeme levně připravit i mimo pampeliškovou sezónu.
Číst víceDruhů velikonočních beránků je nespočet. Pustit se tak můžete do beránka z třeného těsta, šlehačkového, tvarohového, ale i složitějšího kynutého. S každým těstem se jinak pracuje a výsledek bude trochu jiný. A jak na to, aby nám při pečení beránek nepopraskal? Jistotu budeme mít, pokud zvolíme dvoudílnou formu.
Číst víceMedvědí česnek můžeme uchovat zamrazením. Stačí listy důkladně proprat ve studené vodě a osušit. Poté listy nahrubo nasekáme a dáme do uzavíratelného sáčku. Kdykoliv pak při vaření stačí sáhnout do mrazáku a máme hned skvělou bylinku k dochucení spousty pokrmů.
Číst víceZ kopřiv sbíráme mladé rostliny, a to od března do konce května. poté již vybíhají do květu a jejich léčivá síla tak slábne, naopak chuť pro vaření je už příliš silná.
Číst víceJak na jarní detox? Přijímejte dostatek vlákniny, konzumujte čerstvou zeleninu a ovoce, zařaďte do jídelníčku superpotraviny, pijte dostatek čisté vody. Detoxikaci organismu rozhodně podpoříte užíváním tzv. zelených potravin nebo řas (chlorella, spirulina, zelený ječmen).
Číst víceKarbanátky nemusíme jen smažit, ale můžeme jej připravit v lehčí variantě. Jak na přípravu karbanátků v troubě? Stačí je narovnat na plech vyložený pečicím papírem, v průběhu pečení jednou otočit a krátce před dopečením ještě potřít olejem (dochuceným bylinkami, chilli apod.).
Číst vícePokud ovar uvaříme jen z laloku či bůčku, bude dost tučný, pokud použijeme ramínko, bude naopak sušší. V případě ovaru je za ideální považováno plecko, protože není příliš prorostlé, přitom je dostatečně šťavnaté. Vepřová hlava se hodí především do ovarové polévky.
Číst víceOddenek čerstvého zázvoru můžeme nakrájet v neoloupaném stavu a použít ho do marinád, k nakládání masa i zeleniny.
Číst víceV zimě je třeba se stravou nejen zasytit, ale také zahřát. Po jakých pokrmech sáhnout? Ze zeleniny rozhodně nelze vynechat druhy jako je cibule, česnek, pórek, dýně a batáty. K dochucování je vhodný křen, čerstvý zázvor, chilli, kajenský pepř, koriandr, kmín, kurkuma, kari a skořice,. Z masa pak dáváme přednost hovězímu, jehněčímu, vnitřnostem, kachně a huse.
Číst vícePři opékání jitrnic se může stát, že prasknou a obsah vyteče do pánve. Jak tomu předejít? Jitrnice namočíme na 2 - 3 minuty do horké (ne vroucí) vody a po vyjmutí je osušíme. Poté je můžeme bez obav osmažit na rozpálené pánvi dozlatova.
Číst vícePři opékání jitrnic se může stát, že prasknou a obsah vyteče do pánve. Jak tomu předejít? Jitrnice namočíme na 2 - 3 minuty do horké (ne vroucí) vody a po vyjmutí je osušíme. Poté je můžeme bez obav osmažit na rozpálené pánvi dozlatova.
Číst víceEchinacea, bylina, která je známá svým vlivem na imunitu člověka, a proto je doporučována právě na podporu zdraví. Významným zdrojem důležitých vitaminů a minerálů je také česnek a cibule. Napomáhají v boji s mikroorganismy, jako jsou viry, bakterie a plísně.
Číst víceLednové počasí přímo vybízí k pojídání teplých a pikantních pokrmů. Zaměřit bychom se měli především na kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, řepa), která má úžasnou chuť, výrazné aroma a obsahuje velké množství důležitých vitamínů. Tělu prospěje také zelí a kapusta, nesmíme zapomenout na kvašenou zeleninu (zelí, okurky nebo třeba kimchi).
Číst víceJeště předtím, než se pustíme do obalování, doporučuje se dát filety kapra do mísy, zakápnout je trochou citronové šťávy a nechat tak hodinu odležet. Pokud nám u kapra vadí typický rybí zápach, můžeme jej přes noc nechat odležet namočeného v mléce. Stejnou službu nám udělá i pivo nebo víno. Druhý den jen porce ryby osušíme do papírové utěrky a důkladně prosolíme ze všech stran.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena